הבנק המרכזי של מדינת ישראל שלח פנייה בהולה למוזיאון ודרש להוציא מתערוכה יצירה אשר קופלו בה ארבעה שטרות. הוא נימק את הדרישה בחוק האוסר על פגיעה בשטרות ומטבעות בישראל. אני ממליץ לבנק להתמקד בתחומי עיסוקו המרכזיים ולדאוג שייעלמו מהעולם שלל החריגות הקיימות במסדרונותיו – לפני שהוא נכנס ברגל גסה למסדרונות המוזיאונים
מוזיאון הרצלילינבלום בתל-אביב נכנע בימים האחרונים לאיום מוזר מצד בנק ישראל, שדרש להוציא מהתערוכה "מטבעות העתיד" את היצירה "plain paper" של האומן איתמר בורשטיין. במסגרת תערוכה על הכסף בעתיד האומן נטל שטרות של 20, 50, 100 ו-200 שקלים, קיפל אותם למטוסי נייר ושם על כולם תג מחיר אחד - של 100 שקלים. שם היצירה הוא משחק מילים בין "מטוס מנייר" ו-"נייר פשוט".
היצירה "האסורה": plane paper | איתמר בורשטיין
הבנק המרכזי של ישראל שלח פנייה בהולה והזכיר למוזיאון שהחוק אוסר על חבלה בשטרות בישראל. לא משנה שהשטרות לא חובלו אלא רק קופלו. אוצר התערוכה, אלון רזגור, התקפל – אולי כמו השטרות - והחליט להוציא את היצירה מהתערוכה. הוא אומנם השאיר את הקיר שעליו הייתה תלויה ריק, אבל השורה התחתונה היא שמוזיאון נכנע לתכתיב שלא קשור לאומנות מצד גורם שאין לו כל קשר לאומנות.
לא כאן המקום להרחיב את הדיבור על אוסף החריגות "שמתגורר" בבנק ישראל, אבל אולי בכל זאת רק אזכיר את חריגות השכר במיליונים לשלל הבכירים, וניזכר כמובן בסיפורו של הנגיד לשעבר דוד קליין, שרכש מהכסף של הבנק ג'יפ שטח מפואר ועוצמתי ב-200,000 שקל, ונימק את זה בצורך שלו להגיע לבנק בימי שלג! טוב, הנגיד באמת היה צריך להגיע למשרד שלו בבנק הנמצא בירושלים הסובלת משלגים בחורף. לא חשוב שבחמש השנים בתקופה שכיהן כנגיד היו רק 6 ימי שלג בבירה הניצחית של בנק ישראל.
מחלחלת ההרגשה שהשלטון מתחיל להתערב לאזרחיו בכל תחום בחיים - בשולחן, בלידה, בהלווייה ועכשיו גם באומנות. אני חושב שלפחות בכל המדובר בבנק ישראל, ראוי שירסן את טיותיו האומנותיות, או במיקרה הזה אנטי-אומנותיות, ויתמקד בתחומי עיסוקו המרכזיים. נראה כי אלה מתרכזים בשנים האחרונות בעיקר ברכישות עתק של דולרים במהלך המסחר, כדי לשמור את שער המטבע האמריקני גבוה, נוח לתעשיינים ולייצואנים – אבל לא ממש מתחשב ברצונו של האזרח הפשוט.